A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektebeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Neurologische woordenlijst

Spasmus Nutans


Wat is spasmus nutans?

Spasmus nutans is een aandoening bij kinderen die bestaat uit een combinatie van drie verschijnselen: een snelle schokkende beweging van een of beide ogen, schuddende beweging van het hoofd en een scheefstand van het hoofd.


Hoe vaak een spasmus nutans voor bij kinderen?

Spasmus nutans is een zeldzame aandoening. Er is niet precies bekend hoe vaak spasmus nutans voorkomt bij kinderen.


Bij wie komt spasmus nutans voor?

Spasmus nutans komt voor bij jonge kinderen. De meeste kinderen krijgen in de eerste zes levensmaanden de eerste verschijnselen. Bij de meeste kinderen verdwijnen de symptomen voor de leeftijd van zes jaar. Spasmus nutans komt even vaak bij jongens als bij meisjes voor.


Wat zijn de verschijnselen van spasmus nutans?

Combinatie van drie verschijnselen

Spasmus nutans wordt gekenmerkt door drie verschijnselen: snelle schokkende bewegingen van een of beide ogen, schuddende bewegingen van het hoofd en scheefstand van het hoofd.

Schokkende bewegingen aan de ogen

Kinderen met spasmus nutans hebben last van schokkende bewegingen aan de ogen. Deze schokkende bewegingen worden nystagmus genoemd. De schokkende bewegingen kunnen aan een of aan twee ogen tegelijk voorkomen. Wanneer de schokkende bewegingen aan beide ogen voorkomen, kan de schokkende beweging in elk oog verschillend zijn. De schokkende bewegingen aan de ogen kunnen in allerlei richtingen voorkomen.

Schuddende beweging van het hoofd

Kinderen met spasmus nutans maken vaak een schuddende beweging met het hoofd. Deze schuddende beweging is vaak een langzame beweging. Niet alle kinderen met spasmus nutans vertonen deze schuddende beweging met het hoofd.

Scheefstand van het hoofd

Kinderen met spasmus nutans houden hun hoofd vaak scheef. Deze scheefstand van het hoofd kan zo gering zijn dat het alleen opvalt wanneer er heel goed op gelet wordt.

Problemen met zien

Bij een deel van de kinderen met spasmus nutans komen problemen met zien voor. Vaak zijn de problemen het zien het grootst in het oog met de meest opvallende schokkende bewegingen. Ook komt bij kinderen met een spasmus nutans vaker een lui oog of een bepaalde vorm van scheelzien voor. Soms komen afwijkingen in de aanleg van het netvlies voor.


Waar wordt spasmus nutans door veroorzaakt?

Niet precies bekend

Het is niet precies bekend waar spasmus nutans door veroorzaakt wordt. Waarschijnlijk gaat verloopt de aansturing van de oogspieren niet helemaal goed. Het schudden met het hoofd is waarschijnlijk een reactie op de schokkende bewegingen van de ogen.
Door de steeds verder gaande ontwikkeling van de hersenen verdwijnen op den duur de verschijnselen van spasmus nutans.

Tumor

Bij een heel klein deel van de kinderen met spasmus nutans is een kankergezwel van de oogzenuwen verantwoordelijk voor het ontstaan van de spasmus nutans.


Hoe wordt de diagnose spasmus nutans gesteld?

Verhaal en onderzoek

De diagnose spasmus nutans wordt gesteld op grond van het verhaal en de bevindingen bij onderzoek. Bij een typisch verhaal en de typische verschijnselen bij het onderzoek is het niet nodig om ander onderzoek te doen.

Oogarts

Een deel van de kinderen met spasmus nutans heeft problemen met zien. Daarom worden kinderen met spasmus nutans altijd een keer gezien door de oogarts.

MRI-scan

Bij een klein deel van de kinderen met spasmus nutans worden de symptomen veroorzaakt door een hersentumor in de buurt van de oogzenuwen. Vaak zijn er dan behalve de symptomen van spasmus nutans ook nog andere verschijnselen. Bij kinderen met spasmus nutans met een minder typisch verhaal of met andere verschijnselen bij onderzoek zal daarom vaak een keer MRI-scan van het hoofd gemaakt worden om te kijken of er sprake is van een hersentumor.


Hoe wordt spasmus nutans behandeld?

Geen behandeling

Er bestaat geen behandeling die de symptomen van spasmus nutans kan verminderen.
De meeste kinderen hebben weinig problemen als gevolg van de symptomen van spasmus nutans.

Problemen met zien

Bij de kinderen met spasmus nutans waarbij de oogarts heeft vast gesteld dat er problemen zijn met zien, kunnen deze problemen soms verbeterd worden met een bril.
Ook kan behandeling van een lui oog nodig zijn.


Wat betekent spasmus nutans voor de toekomst?

Verminderen van de symptomen

De symptomen van spasmus nutans verdwijnen bij de meeste kinderen spontaan tussen de leeftijd van twee en zes jaar. Kleine weinig opvallende afwijkingen van het bewegen van de ogen kunnen blijven bestaan.


Hebben broertjes of zusjes ook een verhoogde kans op het krijgen van spasmus nutans?

De oorzaak van spasmus nutans is niet precies bekend. Een erfelijke factor lijkt geen rol te spelen. Broertjes en zusjes hebben daarom geen vergrote kans om ook spasmus nutans te krijgen.

 

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

 

Laatst bijgewerkt 15 juni 2007


Auteur: JH Schieving

 

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.