A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektebeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Neurologische woordenlijst

Het gebruik van stesolid rectiole

 

Wat is stesolid rectiole?

Stesolid rectiole is een medicijn dat via het poepgaatje gegeven wordt, waardoor het medicijn diazepam (Stesolid®) snel via het darmslijmvlies in de bloedbaan terecht komt en daar zijn werk kan doen om een epileptische aanval te doen stoppen.

 

Wanneer moet u stesolid rectiole gebruiken?

Stesolid rectiole wordt gebruikt wanneer een epileptische aanval langer dan de door de arts afgesproken tijd aanhoudt. Per soort aanval kan deze tijd variëren. Voor grote tonisch-clonische aanvallen wordt meestal een tijdsduur van vijf minuten aangehouden, voor kleinere aanvallen meestal een langere tijdsduur. De afgesproken tijd die een epilepsieaanval mag duren, kan per kind verschillend zijn. Bespreek daarom altijd met uw behandelende arts na hoeveel tijd u de stesolid rectiole mag toedienen.

 

Hoeveel stesolid rectiole mag worden toegediend?

Er bestaan stesolid rectioles van 5 en van 10 mg. De apotheek kan in speciale situaties ook rectioles van een andere sterkte maken. De behandelend arts zal met u afspreken welke sterkte stesolid rectiole ® bij een aanval mag worden toegediend. De hoeveelheid zal afhangen van het lichaamsgewicht van uw kind en eerdere reacties op een stesolid rectiole. Voor kinderen tot en met een gewicht tot 15 kilo wordt meestal de stesolid rectiole van 5 mg gebruikt, voor kinderen met een gewicht boven de 15 kilo een stesolid rectiole van 10 mg.
Meestal wordt afgesproken dat u tijdens een aanval een of twee maal zelf een stesolid rectiole mag toedienen.

 

Hoe moet u stesolid rectiole gebruiken?

 

Hoe snel heeft stesolid rectiole effect?

Stesolid rectiole werkt binnen tien minuten. Als uw kind tien minuten na het geven van de aanval nog steeds schokken of trekkingen heeft, moet u handelen zoals u afgesproken hebt met uw behandelende arts (vaak is er afgesproken dan 112 te bellen, zodat er een ambulance komt). Soms mag u tien minuten na het geven van de eerste stesolid rectiole nog een tweede rectiole geven, indien de aanval nog niet over is.
Als het kind geen schokken of trekkingen meer heeft, maar nog wel suf en slaperig is, is de aanval gestopt en hoeft u niet nogmaals een stesolidrectiole toe te dienen.

 

Hoe moet u stesolid rectiole bewaren?

Bewaarde stesolid op een donkere plaats bij kamertemperatuur (15-25 graden), dus niet in de koelkast zoals vaak op de bijsluiter te lezen valt. Bewaar medicijnen altijd buiten bereik van kinderen.
U kunt de stesolid rectiole gebruiken tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking vermeldt staat.

 

 Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

 Links

www.epilepsievereniging.nl
(Site van de epilepsievereniging Nederland)
www.epilepsie.nl
(Site van het nationaal epilepsiefonds)
www.epilepsie.net
(Site van de stichting epilepsie netwerk)

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2007

 

 

 

Auteur: JH Schieving

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.