A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Het gebruik van midazolam neusspray

 

Wat is midazolam neusspray?
Midazolam neusspray is een medicijn dat in de neus verneveld wordt, waardoor het medicijn midazolam snel via het neusslijmvlies in de bloedbaan terecht komt en daar zijn werk kan doen om een epileptische aanval te doen stoppen.

Wanneer moet u midazolam neusspray gebruiken?
Midazolam neusspray wordt gebruikt wanneer een epileptische aanval langer dan de door de arts afgesproken tijd aanhoudt. Per soort aanval kan deze tijd variëren. Voor grote tonisch-clonische aanvallen wordt meestal een tijdsduur van tussen drie of vijf minuten aangehouden, voor kleinere aanvallen meestal een langere tijdsduur. De afgesproken tijd die een epilepsieaanval mag duren, kan per kind verschillend zijn. Bespreek daarom altijd met uw behandelende arts na hoeveel tijd u de midazolam neusspray mag toedienen.

Hoeveel midazolam neusspray mag worden toegediend?
Per pufje van de midazolam neusspray komt er een bepaalde hoeveelheid midazolam in de neus terecht. Inmiddels bestaan er pufjes van drie verschillende sterktes: 0,5 mg per pufje voor kleine kinderen en 2,5 mg per pufje voor grotere kinderen en 5 mg per pufje voor volwassenen.
De behandelend arts zal met u afspreken hoeveel pufjes bij een aanval mogen worden toegediend. De hoeveelheid zal afhangen van het lichaamsgewicht van uw kind en eerdere reacties op de midazolamneusspray. Maximaal worden 4 pufjes tegelijk gegeven. Het is heel belangrijk om niet meer dan de voorgeschreven hoeveelheid toe te dienen. Wanneer de neus erg verstopt zit of wanneer de neus geirriteerd raakt door de spray dan is het ook mogelijk om de midazolam neusspray in de wangzak te geven. Dit heeft echter wel een vieze smaak.
Ook zal de arts met u afspreken hoe vaak u deze neusspray op een dag mag gebruiken. Dit kan ook per kind verschillen.

Hoe moet u midazolam neusspray gebruiken?

  1. Verwijder het beschermdopje
  2. Draai het flesje zo dat het uiteinde van het slangetje in het flesje in de vloeistof staat (zie figuur)
  3. Voordat de flacon voor de eerste keer gebruikt wordt, moet het pompje vier keer worden ingedrukt totdat er een nevel uit het pompje komt (NB niet onder eigen neus houden!)
  4. Plaats het neusstukje in een neusgat
  5. Druk op het pompje, nu is een pufje toegediend
  6. Druk net zo vaak op het pompje als voor uw kind is afgesproken. De pufjes kunnen verdeeld worden over twee neusgaten of in geval van verkoudheid in een neusgat toegediend worden.
  7. Plaats het beschermdopje na gebruik weer op de flacon

Op de site van het epilepsiefonds staat een video met instructies over het toedienen van de midazolam neusspray.

Hoe snel heeft midazolam neusspray effect?
Midazolam neusspray werkt binnen 5-8 minuten. Als uw kind tien minuten na het geven van de aanval nog steeds schokken of trekkingen heeft, moet u handelen zoals u afgesproken hebt met uw behandelende arts (vaak is er afgesproken dan 112 te bellen, zodat er een ambulance komt). Als het kind geen schokken of trekkingen meer heeft, maar nog wel suf en slaperig is, is de aanval gestopt.

Wat zijn de bijwerkingen van midazolam neusspray?
De meest voorkomende bijwerking van midazolam neusspray is slaperigheid. De meeste kinderen zullen als gevolg van toedienen van dit medicijn enige tijd gaan slapen. Sommige kinderen reageren juist andersom, zij worden juist actief en vaak ook druk van gedrag als gevolg van toedienen van deze spray. Als gevolg van toedienen van de neusspray herinneren kinderen zich vaak niet meer dat er een aanval is geweest. Midazolam neusspray zorgt ook verslapping van de spieren. Het kan zinvol zijn om uw kind in zijligging te leggen nadat de aanval gestopt is.
De neusspray kan via de neus in de keel terecht komen. Kinderen kunnen aangevend dat dit een wat vieze prikkelende smaak heeft en een misselijk makend gevoel heeft.

Hoe moet u midazolam neusspray bewaren?
Bewaarde flacon op een donkere plaats bij kamertemperatuur (15-25 graden), dus niet in de koelkast. Zorg dat kinderen niet in staat zijn om bij de midazolam neusspray te komen.
U kunt de flacon gebruiken tot de houdbaarheidsdatum die op de flacon vermeldt staat zolang de neusspray nog niet gebruikt is. Wanneer de neusspray eenmaal gebruikt is, is deze nog drie maanden lang houdbaar. Het is handig om de datum van gebruik op het flesje te schrijven.
Breng midazolam neusspray die over de datum is terug naar de apotheek.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.

Heeft u foto's die bepaalde kenmerken van deze aandoening duidelijk maken en die hier op de website mogen worden geplaatst, dan vernemen wij dit graag.

Links
www.epilepsievereniging.nl
(Site van de epilepsievereniging Nederland)
www.epilepsie.nl
(Site van het nationaal epilepsiefonds)

Referenties
1. A hospital-based study on caregiver preferences on acute seizure rescue medications in pediatric patients with epilepsy: Intranasal midazolam versus rectal diazepam. Nunley S, Glynn P, Rust S, Vidaurre J, Albert DVF, Patel AD. Epilepsy Behav. 2019;92:53-56
2. Intranasal midazolam versus intravenous/rectal benzodiazepines for acute seizure control in children: A systematic review and meta-analysis. Chhabra R, Gupta R, Gupta LK. Epilepsy Behav. 2021;125:108390

Laatst bijgewerkt: 28 september 2022 voorheen: 27 december 2020, 29 januari 2019, 21 juli 2018 en 4 augustus 2012


Auteur: JH Schieving

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.