A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektebeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Neurologische woordenlijst

Leefregels gelden voor kinderen met epilepsie

 

Waarom leefregels?

Tijdens een groot deel van de epilepsie-aanvallen zijn kinderen tijdelijk niet goed wakker en alert. Zij kunnen niet goed reageren op veranderingen in hun omgeving en daardoor niet adequaat reageren op gevaarlijke situaties.
Daarom is het advies om zo veel mogelijk situaties te vermijden waarin het krijgen van een epilepsieaanval levensbedreigende gevolgen kan hebben. Het is natuurlijk niet mogelijk om elke gevaarlijke situatie te vermijden. Daarmee zou het kind onnodig beperkt worden in zijn mogelijkheden.

 

Welke leefregels gelden voor kinderen met epilepsie?

Altijd toezicht bij het in bad gaan

Laat een kind met epilepsie nooit alleen in bad gaan, maar zorg altijd voor toezicht. Wanneer het kind namelijk een aanval krijgt in bad en daarbij onder water raakt, kan dit levensbedreigende gevolgen hebben.
Bij kleine kinderen blijft er vanzelfsprekend een ouder of verzorger bij het kind, maar bij grotere kinderen is dat niet meer vanzelfsprekend. Ook bij grotere kinderen met epilepsie is het nodig dat er voortdurend een ouder of verzorger in de buurt is en ook onmiddellijk kan ingrijpen bij een eventuele aanval door het kind uit bad te tillen of minstens het hoofd boven water te houden.
Douchen zonder toezicht is minder gevaarlijk, omdat meestal geen laagje water in de douchebak aanwezig blijft. Wanneer er alleen maar gedoucht kan worden in bad, moet de stop uit het bad gehaald worden.

Zwemmen met begeleiding

Laat een kind met epilepsie nooit alleen zwemmen, maar zorg dat er voortdurend iemand toezicht houdt op het kind. Het is niet nodig dat deze persoon zelf in het water aanwezig is. Wel moet deze persoon onmiddellijk in het water springen bij een aanval en zorgen dat het hoofd van het kind boven water wordt gehouden totdat het uit het zwembad gehaald kan worden. Het is belangrijk dat er voortdurend een iemand toezicht houdt op alleen het kind met epilepsie. Een badmeester die tegelijk op meerdere kinderen moet letten is dus niet voldoende.
Dit geldt ook voor het opblaasbadje voor kleine kinderen.
Zwemmen in open water is niet toegestaan. Bij een aanvalin open water kan het kind zoek raken door de diepte, stromingen en troebelheid van het water.

Nooit direct langs het water lopen

Laat uw kind nooit direct aan de waterkant lopen, maar zorg altijd dat er nog iemand loopt tussen de waterkant en het kind met epilepsie.

Niet op grote hoogte

Laat uw kind niet het op grote hoogten klimmen waar het kind hard kan vallen tijdens een epilepsieaanval. Dit geldt bijvoorbeeld voor het klimrek tijdens gymnastiek, of het speelhuisje in de pauze. Natuurlijk moet uw kind wel kunnen klimmen en klauteren, maar zorg dat het niet te hoog is.

Geen dik hoofdkussen

Voor kinderen met nachtelijke epilepsie aanvallen kan een dik zacht hoofdkussen de ademhaling belemmeren tijdens een aanval. Het is daarom beter om zonder hoofdkussen te slapen ’s nachts. Er bestaan speciale kussens waardoor heen kinderen wel adem kunnen halen. Deze zijn te bestellen via Stiching Epilepsie Instellingen Nederland.

Verkeersdeelname

Voor volwassen met epilepsie bestaan er wettelijke regels over het wel of niet mogen autorijden met epilepsie. Voor deelnemen aan het verkeer als fietser of voetganger bestaan deze regels niet. Tijdens verkeersdeelname lopen kinderen met epilepsie een vergroot risico om zich te verwonden tijdens een aanval door andere weggebruikers.
Daarom zal de eerste tijd na het krijgen van een epilepsie aanval vaak geadviseerd worden om het kind niet alleen te laten fietsen. Wanneer na enige tijd duidelijk is, dat er overdag geen epilepsie-aanvallen meer optreden, kunnen deze regels weer wat versoepeld worden.

 

Hoe lang gelden deze leefregels?

Maanden

Deze leefregels zullen meegegeven worden aan alle kinderen die een epilepsieaanval hebben gehad. Afhankelijk van het beloop van de epilepsie-aanvallen, de frequentie van de aanvallen, het tijdstip van de aanvallen en het verdwijnen van de aanvallen na medicatie gebruik, kunnen na verloop van een aantal maanden deze regels soms weer wat versoepeld worden. Doe dit altijd in overleg met de behandeld arts.
Ook al hebben zich tijden geen nieuwe aanvallen voorgedaan, dan nog bestaat altijd de kans dat zich toch een aanval voordoet die vervelende gevolgen kan hebben.

 

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

 

Links
www.epilepsievereniging.nl
(Site van de epilepsievereniging Nederland)
www.epilepsie.nl
(Site van het nationaal epilepsiefonds)
www.epilepsie.net
(Site van de stichting epilepsie netwerk)

 

Laatst bijgewerkt: 6 december 2007

 

auteur: JH Schieving

 

 

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.