In een epilepsiecentrum worden kinderen, jongeren en volwassenen behandeld die een complexe vorm van epilepsie hebben. Een epilepsie is complex wanneer het niet eenvoudig met medicijnen te behandelen is of wanneer er naast epilepsie ook nog veel andere problemen spelen zoals niet epileptische aanvallen of gedragsproblemen. In een epilepsiecentrum werken neurologen en kinderneurologen die zich gespecialiseerd hebben in het stellen van de juiste diagnose, in het behandelen en in het begeleiden van mensen met epilepsie. Dit doen zij in samenwerking met verpleegkundigen, maatschappelijk werkenden, psychologen, orthopedagogen, onderwijskundigen die zich ook allemaal gespecialiseerd hebben in de behandeling van epilepsie.
Veel epilepsiecentra hebben zich tevens ook gespecialiseerd in de behandeling van kinderen en volwassenen met slaap-en waakproblemen.
Het stellen van de diagnose epilepsie en de behandeling ervan kan gebeuren op de polikliniek van het epilepsiecentrum of door middel van een korte of langer durende opname in de kliniek van het epilepsiecentrum. Aan het epilepsiecentrum is ook een school verbonden. Ambulant begeleiders van deze scholen begeleiden ook kinderen met epilepsie die op het reguliere of speciale onderwijs zitten. De epilepsiecentra hebben ook woonvoorzieningen en logeervoorzieningen en dagbestedingen voor mensen met een moeilijk behandelbare vorm van epilepsie.
Behalve de poliklinieken in de epilepsiecentra zijn er ook meerdere poliklinieken op andere locaties waar neurologen en kinderneurologen ook patiënten zien en behandelen.
Met behulp van een verwijzing van een arts kunt u een afspraak maken op het epilepsiecentrum. De kosten voor de behandeling in een epilepsiecentrum worden vergoed door de verzekering.
In Nederland zijn twee grote epilepsie centra. Deze epilepsie centra heten Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) en Epilepsiecentrum Kempenhaeghe. Beide hebben een of twee hoofdlocaties en daarnaast zijn er poliklinieken op meerdere plaatsen in het land, die hieronder staan weer gegeven.
In de epilepsiecentra werken neurologen en kinderneurologen in de zorg voor kinderen met epilepsie
Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN)
hoofdvestiging Zwolle:
Mw. dr. E.E.O. Hagebeuk kinderneurologe- neurologe (locatie Zwolle en Almere)
Mw. dr. K.R. Heineman kinderneuroloog (locatie Zwolle en Groningen)
Mw. dr. G.Vonk, neuroloog met aandachtsgebied kinderneurologie (locatie Zwolle)
hoofdvestiging Heemstede:
Mw. dr. A. Altinbas, kinderneuroloog (locatie Heemstede)
Mw. B.J. Meester (locatie Heemstede
en Rotterdam-Den Haag)
Mw. S. Vrij, kinderneuroloog (locatie Heemstede en Rotterdam-Den Haag)
hoofdvestiging Heeze
Mw. dr. G. de Bruyn, kinderneuroloog
Mw. dr. C.P.W. Geleijns, kinderneuroloog
Mw. dr. S. Klinkenberg, kinderneuroloog
Mw. drs. A.M. Laridon, kinderneuroloog
Dr. A.J.A. de Louw, neuroloog
Dr. J. Nicolai, kinderneuroloog
Mw. Dr. M.W.A. Teunissen, kinderneuroloog
Dr. J.S. Verhoeven, kinderneuroloog
Vestiging Oosterhout
Mw. drs. A.M. Laridon, kinderneuroloog
Mw. D. de Jong, neuroloog
Slaapcentrum
Mw. drs. N.L.E. Vandenbussche
laatst bijgewerkt: 2 maart 2020
Auteur: J.H. Schieving
Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.