A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 



Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Epilepsie helm

 

Wat is een epilepsiehelm?
Een epilepsiehelm is een helm gemaakt van zacht materiaal die het hoofd beschermd tegen de gevolgen van stoten of vallen op het hoofd als gevolg van een epilepsie aanval.

Hebben alle kinderen met epilepsie een epilepsiehelm nodig?
Nee, maar een klein deel van de kinderen met epilepsie heeft een epilepsiehelm nodig.
Het gaat om kinderen die ondanks behandeling nog regelmatig aanvallen hebben waarbij zij hun hoofd bezeren. Dit wordt bijvoorbeeld gezien bij kinderen die atone aanvallen hebben, aanvallen waarbij de spieren van kinderen vrij plotseling helemaal slap worden of bij kinderen met tonische aanvallen, aanvallen waarbij de spieren van kinderen plotseling helemaal verstijven waardoor kinderen ook omvallen.

Door de val op het hoofd kunnen kinderen last hebben van een hersenschudding. Het regelmatig oplopen van een hersenschudding kan zorgen voor blijvende schade van de hersenen. Met de helm kan deze schade voor een deel voorkomen worden.

Is het dragen van een epilepsiehelm vervelend?
De helm is gemaakt van zacht materiaal waardoor de helm niet onaangenaam aanvoelt. De helm wordt met een riempje of een bevestigingssysteem onder de kind vastgemaakt. Dat kan kinderen wel een opgesloten gevoel geven. De helm bedenkt maar delen van het hoofd, zodat de kinderen niet te veel gaan zweten onder de helm en het zweet toch weg kan.
Door het dragen van een helm is het heel zichtbaar dat het kind een aandoening heeft, sommige kinderen vinden dat heel vervelend.
Per kind zal moeten worden gekeken of de voordelen van de helm (bescherming tegen hersenbeschadiging als gevolg van een val op het hoofd door een epilepsie aanval) opweegt tegen de nadelen van het dragen van een helm.

Waar kan een epilepsiehelm verkregen worden?
Een epilepsiehelm kan vaak verkregen worden via bedrijven die medische (orthopedische) hulpmiddelen maken. Bij de links ziet u een aantal bedrijven en instellingen waar epilepsie helmen verkregen kunnen worden.
De helm kan daar op maat gemaakt worden en aangepast worden aan de vorm van epilepsie die het kind heeft. Tegenwoordig zijn deze helmen ook een leuke kleuren verkrijgbaar.

Waar op te letten bij het aanschaffen van een epilepsie helm?
De helm moet goed passen en nergens knellen, maar ook niet te ruim zitten. De helm moet het hoofd, het gezicht en de kin beschermen en het hoofd daarom goed omvatten, een te kleine helm heeft te weinig effect. Afhankelijk van het type aanval kan de helm uitgerust worden met bijvoorbeeld een extra kinbescherming of met baleinen die uitklappen en een val kunnen breken.
De helm moet van schokabsorberend materiaal gemaakt zijn. Er moet ruimte zijn om zweet kwijt te raken.
Wanneer kinderen het vervelend vinden dat de helm zichtbaar is, dan is het mogelijk om een petje over de helm heen te dragen. Ook bestaan er speciale helm versiermiddelen waardoor de helm een meer stoer uiterlijk gegeven kan worden.

Kan mijn kind geen fietshelm dragen in plaats van een epilepsiehelm?
Het dragen van een fietshelm is niet geschikt om hersenbeschadiging als gevolg van een val te voorkomen. De fietshelm is ook niet meer zo betrouwbaar, wanneer een kind herhaaldelijk met deze helm op valt. Ook is een fietshelm veel zwaarder dan een epilepsiehelm en beschermt de fietshelm het gezicht en het achterhoofd veel minder goed dan een epilepsiehelm.
Een fietshelm kan wel gebruikt worden voor kinderen die niet frequent een aanval hebben en zelf op de fiets kunnen deelnemen aan het verkeer. Mochten kinderen tijdens het fietsen een aanval krijgen en hiervoor vallen, dan is hun hoofd extra beschermd. Dit is overigens voor alle kinderen in Nederland ook zonder epilepsie aan te raden.

Worden de kosten van een epilepsiehelm vergoed?
Een epilepsiehelm is een medisch hulpmiddel. Met een verwijzing van een behandelend specialist vergoeden de meeste verzekeringen de kosten van een epilepsiehelm.
Het is verstandig om dit altijd van te voren na te vragen bij de verzekering, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

Links
www.epilepsienukanhetbeter.nl
(Site van de Nederlandse epilepsievereniging)
www.livit.nl
(Bedrijf die epilepsiehelmen maakt)
www.distrac.com
(Engelse firma die standaard epilepsie helmen in assortiment heeft)
www.handywijzer.nl
(site met overzicht van allerlei orthopedische hulpmiddelen in Nederland waaronder epilepsiehelmen)
www.danmarproducts.com
(firma in Engeland met een ruim assortiment aan helmen)
www.sproncken.com
(Bedrijf in Nederland en Belgie met o.a. epilepsiehelmen)

Referenties
1. Seizure-related injuries in a group of young people with epilepsy wearing protective helmets: incidence, types and circumstances. Deekollu D, Besag FM, Aylett SE. Seizure. 2005;14:347-53
2. Head first - Review of epilepsy head injury risk and protection. Jory C, Oak K, Organ C, Mclean B, Shankar R. Seizure. 2019;71:66-79

 

 

Laatst bijgewerkt: 28 augustus 2022 voorheen: 30 augustus 2011

 

Auteur: JH Schieving

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.