A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektebeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Neurologische woordenlijst

Ruggenmerg

 

In de rugwervels loopt het ruggenmerg. Het medische woord voor ruggenmerg is myelum.

Het ruggenmerg is de verbinding tussen de hersenen en de zenuwen in de armen, de benen en de nek en de romp. Door het ruggenmerg lopen heel veel zenuwbanen van boven naar beneden en van beneden naar boven. Vergelijk het maar met een spoorwegennet, met allemaal spoorwegen, wissels en rangeerstations.

Het ruggenmerg wordt verdeeld in vier stukken

- het stuk in de nekwervelkolom: cervicale myelum
- het stuk in de borstwervelkolom: thoracale myelum
- het stuk in de lendenwervelkolom: lumbale myelum
- het laatste stukje: sacrale myelum.

Het ruggenmerg in de nekwervelkolom en in de lendenwervelkolom is dikker dan de andere stukken. Dit komt omdat in de nek er allemaal zenuwen van en naar de armen toe lopen. In de lendenwervelkolom lopen allemaal zenuwen van en naar de benen toe.

Het ruggenmerg is op een bepaalde manier georganiseerd. Aan de buitenkant lopen de zenuwuitlopers, aan de binnenkant liggen de zenuwcellen. Het gebied waar de zenuwuitlopers liggen heeft een witte kleur en wordt witte stof genoemd. Het gebied waar de zenuwcellen liggen heeft een donkerder kleur en wordt de grijze stof genoemd.

Helemaal in het midden van het ruggenmerg zit een kanaaltje. Dit wordt het centrale kanaaltje genoemd waar hersenvocht doorheen stroomt, net als in de hersenkamers in de hersenen.

 

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.