A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Mega cisterna magna

 

Wat is een mega cisterna magna?
Een mega cisterna magna is een toegenomen grootte van de ruimte achter/onder de kleine hersenen.

Hoe wordt een mega cisterna magna ook wel genoemd?
Het woord mega betekent groot. Cisterna is de naam van een ruimte rondom de hersenen die gevuld is met hersenvocht. Magna betekent ook groot. De cisterna magna is bij ieder kind de grootste cisterne van de hersenen. Bij kinderen met een mega cisterna magna is de ruimte nog groter dan gebruikelijk, vandaar de toevoeging mega.

Hoe vaak komt een mega cisterna magna voor bij kinderen?
Het is niet goed bekend hoe vaak een mega cisterna magna bij kinderen voorkomt. Waarschijnlijk zal bij een grote groep kinderen met een mega cisterna magna nooit ontdekt zijn dat zij een mega cisterna magna hebben. Vaak wordt de diagnose dan bij toeval gesteld wanneer om een andere reden een scan van de hersenen gemaakt wordt. Wanneer gekeken wordt naar alle scans die gemaakt worden, dan blijkt één op de 100 kinderen een mega cisterna magna te hebben.

Bij wie komt een mega cisterna magna voor?
Een mega cisterna magna is meestal al vanaf de geboorte aanwezig. Zowel jongens als meisjes kunnen een mega cisterna magna hebben.

Wat is de oorzaak van het ontstaan van een mega cisterna magna?
Niet bekend
De oorzaak van het ontstaan van een mega cisterna magna is niet goed bekend. Waarschijnlijk verloopt de aanleg van de hersenenholtes niet iets anders dan gebruikelijk zonder dat dit consequenties heeft voor het functioneren van de hersenen.

Wat zijn de verschijnselen van een mega cisterna magna?
Geen verschijnselen
Een mega cisterna magna geeft geen klachten. Het is een variant aanlegvorm van de hersenen. De kleine hersenen ondervinden geen hinder van de mega cisterna magna.

Normale ontwikkeling
Kinderen met een mega cisterna magna ontwikkelen zich normaal.

Hoe wordt de diagnose mega cisterna magna gesteld?
Prenatale ECHO
Een mega cisterna magna wordt nog al eens gevonden tijdens ECHO onderzoek van een nog ongeboren baby. Een mega cisterna magna kan veel lijken op andere afwijkingen in de buurt van de kleine hersenen zoals het Dandy Walker syndroom, een te kleine aanleg van de kleine hersenen (cerebellaire hypoplasie), een arachnoïdale cyste, een epidermoïd cyste of een infarct in de kleine hersenen.
Wanneer een mega cisterna magna wordt gezien, dan zal altijd goed gekeken worden of het verbindingsstuk tussen de beide kleine hersenhelften goed is aangelegd. Wanneer dat niet het geval is, dan is er sprake van het Dandy Walker syndroom. Het hebben van het Dandy Walker syndroom kan wel gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind.

MRI scan
Om meer duidelijkheid te krijgen of er inderdaad sprake is van een mega cisterna magna of van een andere aanlegstoornis van de kleine hersenen, zal vaak een MRI scan gemaakt worden. Bij grote twijfel kan er voor gekozen worden om een MRI scan van de baby te maken, terwijl de baby nog in de buik van de moeder zit. Alternatief is een MRI scan te maken nadat de baby geboren is. In geval van een mega cisterna magna is de ruimte achter de kleine hersenen groter dan 10 mm(soms wordt ook 12 mm aangehouden).
Wanneer er inderdaad sprake is van een mega cisterna magna en niet van een andere afwijkingen, dan hoeven er geen andere onderzoeken of vervolg scans gemaakt te worden.
Wanneer oudere kinderen om een bepaalde reden een MRI scan krijgen, dan kan bij hen ook als toevalsbevinding een mega cisterna magna worden gezien.

CT scan
Wanneer kinderen letsel aan hun hoofd krijgen bijvoorbeeld door een val op het hoofd, dan kan er reden zijn om een CT-scan van de hersenen te maken. Ook op een CT scan kan een mega cisterna magna zichtbaar worden.

Hoe wordt een mega cisterna magna behandeld?
Geen behandeling nodig
Een mega cisterna magna geeft geen klachten en heeft ook geen behandeling nodig. Het is ook niet nodig om vervolg scans te maken.

Contact met andere ouders
Door het plaatsen van een oproepje op het forum van deze site kunt u in contact komen met andere ouders die een kind hebben met een mega cisterna magna.

Wat betekent een mega cisterna magna voor de toekomst?
Geen klachten
Een mega cisterna magna geeft geen klachten, nu niet en in de toekomst ook niet. Kinderen met een mega cisterna magna ontwikkelen zich normaal.

Levensverwachting
Kinderen met een mega cisterna magna hebben een normale levensverwachting.

Kinderen krijgen
Volwassenen met een megacisterna magna kunnen normaal kinderen krijgen.

Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans om ook een mega cisterna magna te krijgen?
De oorzaak van het ontstaan van een mega cisterna magna is niet goed bekend. Ook is niet bekend of een mega cisterna magna vaker bij broertjes of zusjes wordt gezien. Sowieso wordt een mega cisterna magna best vaak gezien bij kinderen wanneer zij om wat voor reden dan ook een scan van het hoofd krijgen.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.

Referenties:

  1. Systematic review and meta-analysis of isolated posterior fossa malformations on prenatal imaging (part 2): neurodevelopmental outcome. D'Antonio F, Khalil A, Garel C, Pilu G, Rizzo G, Lerman-Sagie T, Bhide A, Thilaganathan B, Manzoli L, Papageorghiou AT. Ultrasound Obstet Gynecol. 2015
  2. Posterior fossa anomalies diagnosed with fetal MRI: associated anomalies and neurodevelopmental outcomes.  Patek KJ, Kline-Fath BM, Hopkin RJ, Pilipenko VV, Crombleholme TM, Spaeth CG.Prenat Diagn. 2012;32:75-82
  3. Clinical significance of isolated mega cisterna magna. Zimmer EZ, Lowenstein L, Bronshtein M, Goldsher D, Aharon-Peretz J.Arch Gynecol Obstet. 2007;276:487-90

 

Laatst bijgewerkt 27 juni 2018, voorheen: 28 maart 2016  

 

Auteur: JH Schieving

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.