A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektebeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Neurologische woordenlijst

Connatale cyste

 

Wat een connatale cyste?
Een connatale cyste is een kleine holte gevuld met vocht die die direct naast de zogenaamde zijhoornen van de hersenholtes ligt.

Hoe wordt een connatale cyste ook wel genoemd?
Een cyste is een holte gevuld met vocht. Het woord connataal betekent vanaf de geboorte aanwezig.

Frontale hoorn cyste
Een ander woord voor een connatale cyste is een zogenaamde frontale hoorn cyste. Deze cyste ligt namelijk naast de voorkant (frontaal) van de zijhoornen van de normale hersenholtes.

Coarctatio van de laterale ventrikels
Soms wordt deze medische term gebruikt. Coarctatio betekent splitsing. De laterale ventrikels zijn de zijhoornen van de hersenholtes.

Hoe vaak komt een connatale cyste voor bij kinderen?
Het is niet goed bekend hoe vaak connatale cyste voorkomt bij kinderen. Geschat wordt dat deze cystes bij één op de 150 te vroeg geboren kinderen wordt gezien.
Deze cystes worden alleen maar ontdekt wanneer er een reden is om deze scan van de hersenen te maken. Van alle kinderen die nooit een scan hebben gehad zal niet bekend zijn of zij een connatale cyste hebben.

Bij wie komt een connatale cyste voor?
Een connatale cyste is vanaf de geboorte aanwezig. Met het ouder worden deze cystes vaak kleiner en kunnen ze niet meer zichtbaar zijn op een scan. Deze cystes worden vaker gezien bij kinderen die te vroeg (prematuur) geboren zijn.
Zowel jongens als meisjes kunnen deze cystes krijgen.

Wat is de oorzaak van het ontstaan van een connatale cyste?
Niet bekend
De oorzaak van het ontstaan van deze cystes is niet goed bekend. Waarschijnlijk is het een klein aanlegfoutje, zonder dat dit foutje gevolgen heeft voor de ontwikkeling van een kind.

Geen onderliggende ziekte
De aanwezigheid van deze cystes wijst niet op een onderliggende ziekte van de hersenen.

Plaats van de cyste
In de hersenen bij pasgeborenen kunnen meerdere soorten cystes voorkomen: connatale cystes, cystes als gevolg van zuurstof tekort in de hersenen (PVL) of subependymale pseudocystes. De plaats van de cyste helpt mee om te bepalen van wat voor soort cyste er sprake is. Een connatale cyste ligt altijd ter hoogte van de zijhoornen van de hersenholtes, cystes als gevolg van zuurstoftekort liggen vaak boven de zijhoornen van de hersenholtes, terwijl subependymale pseudocystes juist onder de zijhoornen van de hersenholtes liggen.
In geval van zuurstoftekort worden er in de hersenen ook andere afwijkingen gezien als gevolg van het doormaken van zuurstoftekort, bij connatale cystes worden geen andere afwijkingen gezien. Bij subependymale cystes hangt het af van de oorzaak van het ontstaan van de cystes of er andere afwijkingen worden gezien.

Wat zijn de symptomen van connatale cystes?
Geen symptomen
Connatale cystes geven geen symptomen. Kinderen hebben geen last van de aanwezigheid van deze connatale cystes.

Hoe wordt de diagnose connatale cyste gesteld?
Echo hersenen
Connatale cystes kunnen worden gezien op een echo van de hersenen als kleine holtes naast de holtes in de hersenen. Verder worden in de hersenen geen bijzonderheden gezien.

MRI scan van de hersenen
Op de MRI scan worden een of meerdere kleine druppelvormige holtes van 2 tot 11 mm gezien naast de voorkant van de zijholtes (laterale ventrikels).
Ook ligt een connatale cyste altijd voor (frontaal) het niveau van het foramen van Monro.

Hoe worden connatale cystes behandeld?
Geen behandeling
Het is niet nodig om connatale cystes te behandelen. De cyste kan spontaan verdwijnen.

Contact met andere ouders
Door het plaatsen van een oproepje op het forum van deze site kunt u in contact komen met andere ouders die een kind hebben met een connatale cyste.

Wat betekent het hebben van connatale cystes voor de toekomst?
Verdwijnen
Bij een groot deel van de kinderen verdwijnen deze cystes met het ouder worden. Het is niet nodig om de cyste met behulp van MRI scans te vervolgen om te zien of deze verdwijnen.

Aanwezig blijven
Bij een ander deel van de kinderen blijven deze cystes zichtbaar op een MRI scan

Normale ontwikkeling
Kinderen met een connatale cyste ontwikkelen zich normaal.

Levensverwachting
Kinderen met een connatale cyste hebben een normale levensverwachting die niet anders is dan die van kinderen zonder connatale cyste.

Kinderen krijgen
Volwassenen die als kind een connatale cyste hebben gehad, kunnen net als andere volwassenen kinderen krijgen. Het is niet bekend of deze kinderen een verhoogde kans hebben om zelf ook een connatale cyste te krijgen. Omdat kinderen geen last hebben van deze cystes is het niet nodig om hier onderzoek naar te doen.

Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans op het krijgen van connatale cystes?
De oorzaak van het ontstaan van connatale cystes is niet bekend. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat broertjes en zusjes een verhoogde kans hebben op het krijgen van connatale cystes.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

Wilt u ook uw verhaal kwijt, dat kan: verhalen kunnen gemaild worden via info@kinderneurologie.eu en zullen daarna zo spoedig mogelijk op de site worden geplaatst. Voor meer informatie zie hier.

Referenties

  1. Case of the month. Ultrasound and MRI features of connatal cysts: clinicoradiological differentiation from other supratentorial periventricular cystic lesions. Tan ZY, Naidoo P, Kenning N. Br J Radiol. 2010;83:180-3
  2. Outcomes of preterm neonates with frontal horn cysts: a retrospective study. Trawber R, Rao S, Srinivasjois R, Thonell S, Nagarajan L, French N, Jacoby P, McMichael J. J Child Neurol. 2010;25:1377-81

 

Laatst bijgewerkt: 12 augustus 2019 voorheen: 19 juni 2018

 

Auteur: JH Schieving

 

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.