A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Kinderpsychologie


Begeleiding en onderzoek

Een kinderpsycholoog heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van kinderen van 0 tot en met 16 jaar met een lichamelijke of geestelijk probleem waarbij er behoefte bestaat aan begeleiding of nader onderzoek naar het functioneren van het kind.
Vragen waarmee kinderen bij een kinderpsycholoog komen zijn problemen met het aanvaarden van het hebben van een aandoening, angstig zijn, problemen met het maken van contact met leeftijdsgenoten, intelligentieonderzoek en onderzoek van andere hersenfuncties, sociale vaardigheidsproblemen, slaapproblemen, aandachts- en concentratieproblemen of gedragsproblemen.

Vraaggesprek en onderzoek

Door middel van een vraaggesprek met kind en ouders, het afnemen van vragenlijsten en observatie van het kind krijgt de kinderpsycholoog een beeld van de het functioneren van het kind met een aandoening en de problemen waar een kind of de ouders/verzorgers tegen aanlopen als gevolg van dit probleem.
De kinderpsycholoog bespreekt met de ouders of de problemen die het kind heeft een behandeling door de kinderpsycholoog nodig is om er voor te zorgen dat het kind en de ouders/verzorgers weer beter functioneren en zich beter voelen.
Om een compleet beeld te krijgen van het functioneren van een kind overlegt de kinderpsycholoog met toestemming van de ouders/verzorgers met andere behandelaars van het kind.

Begeleiding door de kinderpsycholoog

De begeleiding door de kinderpsycholoog bestaat uit gesprekken en speltherapie waarbij kinderen op speelse wijze duidelijk kunnen maken waar ze mee zitten en zich kunnen uiten. Ook de ouders/verzorgers worden bestrokken bij deze gesprekken en speltherapie.
De kinderpsycholoog kan kind en ouders adviezen geven hoe het hebben van een aandoening een plaats kan krijgen in het leven van kind en ouders/verzorgers. Ook kunnen adviezen gegeven worden hoe kind en ouders makkelijker kunnen omgaan met de beperkingen die het hebben van een aandoening of probleem met zich meebrengt. Veel kinderen en ouders ervaren dat het mogen uiten van hun probleem, zorgen en angsten en het vinden van een luisterend oor hen tot grote steun zijn.
Ook sociale vaardigheidstrainingen en gezinsgesprekken worden gegeven door een kinderpsycholoog.
De behandeling door een kinderpsycholoog kan zowel in een praktijk als in een instelling plaats vinden.

Afspraak met een kinderpsycholoog

Kinderpsychologen werken in een eigen praktijk, op scholen, in een ziekenhuis, in een revalidatiecentrum of in een instelling of kinderdagcentrum. U heeft een verwijzing nodig van een arts om een afspraak te maken met een kinderpsycholoog die een eigen praktijk heeft. Voor een afspraak met een kinderpsycholoog in een instelling heeft u een verwijzing van een arts naar die instelling nodig.
Een aantal behandelingen door de kinderpsycholoog worden vergoed uit de basisverzekering.

Meer informatie

Meer informatie vindt u de site www.allepsychologen.nl of op de site van de Nederlands Insituut voor psychologen www.psynip.nl

Informatie over psychologie bij neurologische ziekten vindt u op de website www.kinderneuropsychologie.org

Adressen van vrijgevestigde kinderpsychologen

Een kinderpsycholoog bij u in de buurt vindt u op www.allepsychologen.nl

 

Mocht u een tip hebben voor een nuttige link voor deze pagina, mail het ons dan op info@kinderneurologie.eu. Indien de verwijzing past in de context van deze site dan zullen wij de link plaatsen. De kinderneurologie.eu is niet aansprakelijk voor de inhoud van de hiergenoemde links.

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.