A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Kinderlogopedie


Problemen met slikken, praten of taal

Een kinderlogopedist heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van kinderen van 0 tot en met 16 jaar met een problemen met slikken, eten/drinken, spreken of de taalontwikkeling.

Vraaggesprek en observatie

Door middel van een vraaggesprek met kind en ouders, het afnemen van vragenlijsten en observatie van het kind krijgt de kinderlogopedist een beeld van de mondmotoriek en de spraak van een kind.
De kinderlogopedist bespreekt met de ouders of voor de problemen die het kind heeft een behandeling door de kinderlogopedist nodig is om er voor te zorgen dat de slik-, spraak en taalontwikkeling van het kind gestimuleerd worden.
Om een compleet beeld te krijgen van het functioneren van een kind overlegt de kinderlogopedist met toestemming van de ouders/verzorgers met andere behandelaars van het kind.

Behandeling door de kinderlogopedist

De behandeling door de kinderlogopedist bestaat uit oefeningen waarbij op speelse wijze de mondmotoriek, het slikken, het praten en de taalontwikkeling worden gestimuleerd.
De behandeling kan zowel in een praktijk, in een instelling of in bijzondere situaties ook thuis plaats vinden. De kinderlogopedist geeft ouders ook adviezen hoe zij zelf de mondmotoriek, het slikken, praten en de taalontwikkeling kunnen stimuleren. Ook kan zij advies geven over hulpmiddelen of methodes die slikken of communiceren kunnen vergemakkelijken.

Afspraak met een kinderlogopedist

Kinderlogopedisten werken in een eigen praktijk, op scholen, in een ziekenhuis, in een revalidatiecentrum of in een instelling of kinderdagcentrum. U heeft een verwijzing nodig van een arts om een afspraak te maken met een kinderlogopedist die een eigen praktijk heeft. Voor een afspraak met een kinderlogopedist in een instelling heeft u een verwijzing van een arts naar die instelling nodig.
Een aantal behandelingen kinderlogopedie worden vergoed uit de basisverzekering.

Meer informatie

Meer informatie vindt u de site van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NLVF)
www.nvlf.nl

Adressen van vrijgevestigde kinderlogopedisten

Een kinderlogopedist bij u in de buurt vindt u op www.nvlf.nl onder het kopje publieksinfo.

 

Mocht u een tip hebben voor een nuttige link voor deze pagina, mail het ons dan op info@kinderneurologie.eu. Indien de verwijzing past in de context van deze site dan zullen wij de link plaatsen. De kinderneurologie.eu is niet aansprakelijk voor de inhoud van de hiergenoemde links.

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.