A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Kinderfysiotherapie

Problemen met de motorische ontwikkeling

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen van nul tot zestien jaar met een achterstand in hun motorisch functioneren.

Vraaggesprek en bewegingsonderzoek

Door middel van een vraaggesprek met kind en ouders, een bewegingsonderzoek en afname van speciale testen krijgt de kinderfysiotherapeut een beeld van het motorisch ontwikkelingsniveau van het kind. De kinderfysiotherapeut bespreekt met kind en ouders of dit motorische ontwikkelingsniveau binnen de normale grenzen valt of er buiten. Ook beoordeeld de kinderfysiotherapeut of een behandeling door de kinderfysiotherapeut een positieve bijdrage kan leveren aan het verder stimuleren van de motorische ontwikkeling.
De motorische ontwikkeling is natuurlijk maar een onderdeel van de algehele ontwikkeling van een kind. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de ontwikkeling van het kind, overlegd de kinderfysiotherapeut vaak met toestemming van de ouders/verzorgers met andere behandelaars van het kind.

Behandeling door de kinderfysiotherapeut

De behandeling van de kinderfysiotherapeut bestaat voornamelijk uit oefentherapie, waarbij kinderen op speelse wijze en met behulp van kindvriendelijke materialen hun motorische vaardigheden kunnen verbeteren. De behandeling kan zowel in een praktijk, in een instelling of aan huis plaats vinden. De kinderfysiotherapeut geeft de ouders ook adviezen hoe zij op speelse wijze de ontwikkeling van hun kind ook zelf kunnen stimuleren.

Afspraak met een kinderfysiotherapeut

Kinderfysiotherapeuten werken in een ziekenhuis, revalidatiecentrum, kinderdagcentrum of hebben een eigen praktijk.
U kunt zowel zonder als met verwijzing een afspraak met een kinderfysiotherapeut die een eigen praktijk heeft, voor een afspraak bij de kinderfysiotherapeut in een instelling heeft u meestal wel een verwijzing nodig van een arts.
Kinderfysiotherapie is opgenomen in de basisverzekering van het nieuwe zorgstelsel.

Meer informatie

Meer informatie over kinderfysiotherapie vindt u op de site van de Nederlands Vereniging voor Fysiotherapie in de kinder-en jeugdgezondheidszorg:
www.nvfk.nl

Adressen van vrijgevestigde kinderfysiotherapeuten

Op de site www.fysiotherapie.nl kunt u doormiddel van het invoeren van uw postcode gemakkelijk de dichtstbijzijnde kinderfysiotherapeut bij u in de buurt vinden.

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.