Neurotrauma op de kinderleeftijd
Traumatisch schedelhersenletsel is een letsel aan het hoofd, met uitzondering van oppervlakkige verwonding van het aangezicht.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen licht, matig-ernstig en ernstig traumatisch schedelhersenletsel aan de hand van de eerste EMV-score, de duur van de periode van bewusteloosheid en de duur van de posttraumatische amnesie.
Het is niet precies bekend hoe vaak traumatisch schedelhersenletsel voorkomt op de kinderleeftijd. Er zijn alleen gegevens bekend van kinderen die zich hiervoor in een ziekenhuis melden. Dit betreft 15.000 kinderen per jaar, waarvan de meeste kinderen in de categorie licht traumatisch schedelhersenletsel vallen.
Bij jonge kinderen is een val thuis de meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van traumatisch schedelhersenletsel. Bij oudere kinderen en jongeren is dit in het verkeer.
Als gevolg van het traumatisch schedelhersenletsel ontstaat direct schade aan de schedel en/of de hersenen (primaire schade) of pas in tweede instantie (secundaire schade).
De diagnostiek bij traumatisch schedelhersenletsel heeft als doel om primaire schade op te sporen en dan met name primaire schade die mogelijk een behandelconsequentie heeft.
kkkk
Laatst bijgewerkt: 10 juni 2020
Auteur: Jolanda Schieving