Bewegingsstoornissen bij kinderen
Niet alle problemen met bewegen worden binnen de kinderneurologie meegenomen onder de term bewegingsstoornissen.
Onder bewegingsstoornissen in de kinderneurologie worden extrapiramale bewegingsstoornissen, ataxie en spasticteit gerekend.
De bewegingsstoornissen worden onderverdeeld in hyperkinestische bewegingsstoornissen en hypokinetische bewegingstoornissen. Op de kinderleeftijd komen hyperkinetische bewegeingstoornissen het meest voor en zijn hypokinetische bewegingsstoornissen zelden voor.
Leeftijd
Kinderen zijn in ontwikkeling, bepaalde bewegingspatronen mogen op jonge leeftijd nog normaal zijn, terwijl ze op oudere leeftijd afwijkend zijn.
Baby's mogen choreatische bewegingen hebben en een kind wat net loopt vertoont atactische kenmerken, wat normaal is voor deze leeftijd en niet gezien wordt als bewegingstoornis.
Op kinderleeftijd komen transiente bewegingsstoornissen voor, die "normaal" zijn en het is goed om deze bewegingestoornissen te herkennen.
Bepaalde bewegingsstoornisen komen vaak op bepaalde leeftijd tot uiting, zoals bij voorbeeld tics die vanaf de kleuterleeftijd zichtbaar worden.
Bij kinderen zijn genetische bewegingstoornissen vaker complexe bewegingstoornisen, terwijl dezelfde genetische afwijking.
Oorzaken
Er zijn drie grote groepen oorzaken van bewegingstoornissen op de kinderleeftijd: verworven oorzaken, genetische oorzaken en functionele bewegingsstoornissen.
Chorea
Chorea is een bewegingstoornis met abrupte bewegingen, onwillekeurig, onvoorspelbaar, die continu doorgaan, samen te vatten randomly flowing jerks. Vaak proberen kinderen deze bewegingen te camoufleren door op hun handen te gaan zitten of hun handen in de broekzak te doen, dat is kenmerkend voor chorea. Choreatische bewegingen geven een onrustig bewegingsbeeld.
Paroxysmale dyskinesie
Er bestaan drie verschillende types paroxysmale bewegingsstoornissen, namelijk die uitgelokt door een abrupte bewegingen (paroxysmale kinetische dyskinesie), uitgelokt door andere factoren (paroxysmale non-kinetiscche dyskinesie) of door aanhoudend beweging (paroxysmale excersize induced dyskinesie)
Laatst bijgewerkt: 21 november 2024
Auteur: Jolanda Schieving