A|A|A
kinderneurologie

 

 

 

 

 



Ziektenbeelden

Vraag om informatie

Gastenboek

Van A tot en met Z

Praktische links

Contact met ouders

Slaapkreunen

 

Wat is slaapkreunen?
Slaapkreunen is een onschuldige aandoening waarbij kinderen en volwassenen tijdens hun slaap bij periodes een hard kreunend geluid maken.

Hoe wordt slaapkreunen ook wel genoemd?
Slaapkreunen wordt in medische termen ook wel catathrenie genoemd.

Parasomnie
Slaapkreunen is een aandoening die hoort tot de categorie aandoeningen parasomnie. Een parasomnie is een groep aandoening waarbij kinderen tijdens de slaap geluiden of bewegingen maken die de meeste mensen niet maken.

Sleep related breathing disorder
Slaapkreunen behoort tot een groep aandoeningen die sleep related breathing disorder worden genoemd: slaap gerelateerde ademhalingsstoornis. Andere aandoeningen die tot deze groep horen zijn OSAS.

Hoe vaak komt slaapkreunen voor bij kinderen?
Het is niet bekend hoe vaak slaapkreunen voorkomt. In de eerste plaats moet het iemand opvallen dat er sprake is van slaapkreunen. In de tweede plaats wordt voor deze klacht niet vaak de hulp van een dokter gevraagd, omdat kinderen en volwassenen zelf geen last van deze aandoening hebben en verder goed functioneren.

Bij wie komt slaapkreunen voor?
Slaapkreunen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor.
Jongens en mannen hebben er iets vaker last van de vrouwen en meisjes.

Wat is de oorzaak van slaapkreunen?
Niet bekend
De oorzaak van slaapkreunen is niet goed bekend. De meeste kinderen met slaapkreunen zijn verder helemaal gezond. De aanwezigheid van slaapkreunen wijst dus niet op een aandoening van de longen of van het hart.

Aanleg
Vaak zijn er meerdere familieleden die ook slaapkreunen. Familiaire aanleg lijkt wel een rol te spelen.

Diepe slaap
Slaapkreunen gebeurt vooral in de diepe slaap. De slaap wordt in gedeeld in drie slaap stadia: stadium I, II en III en daarnaast de REM-slaap. Slaapstadium I en II worden lichte slaap genoemd, slaapstadium III diepe slaap. Slaapkreunen komt het meest voor tijdens slaapstadium III en tijdens de REM-slaap.

Tijdens de uitademing
Het kreunende geluid tijdens het slaapkreunen, ontstaat tijdens de uitademing. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen slaapkreunen en snurken, snurken ontstaat tijdens de inademing. De stembanden spannen aan tijdens de uitademing waardoor ze gaan trillen en dit kreunende geluid gaan maken.

Smalle kaak
Mogelijk komt slaapkreunen vaker voor bij kinderen en volwassenen die een smalle kaak hebben.

Geen relatie met seksuele gedachten
Wanneer een volwassene kreunt in de slaap, dan wordt er vaak gedacht dat deze volwassene op dat moment gedachten aan seks heeft. Dit is niet het geval tijdens slaapkreunen.

Schaamte
Een deel van de kinderen en volwassenen schaamt zich voor het slaappraten. Zij durven uit schaamte niet goed te gaan logeren of ergens anders slapen dan in hun eigen huis. Een deel van de jongeren of volwassenen durft niet goed een relatie aan te gaan uit schaamte voor het slaapkreunen.

Wat zijn de symptomen van slaapkreunen?
Variatie
Niet ieder persoon heeft in dezelfde mate slaapkreunen.  

Kreunend geluid
Voordat het kreunende geluid ontstaat, maken kinderen en volwassenen een diepe ademhaling. Daarna volgt vaak een hard kreunend geluid op de uitademing die volgt.
Het kreunen houdt vaak een aantal seconden aan. Dan volgt vaak een zucht of een knorrend geluid. Na een nieuwe inademing kan opnieuw dit slaapkreunen voorkomen. Vaak houdt een periode van slaapkreunen enkele minuten aan en verdwijnt dan weer.
Kinderen en volwassenen hebben tijdens het kreunen een rustige uitdrukking op hun gezicht.
Soms klinkt het geluid meer zoemend, hummend of brullend.

Geen last van
Kinderen en volwassenen die slaapkreunen hebben daar zelf geen last van, zij slapen gewoon verder. Het is vaak zo dat mensen die bij deze kinderen en volwassen op de kamer slapen er last van hebben, wanneer zij wakker zijn of er door wakker worden. Zij ervaren het als een akelig en/of indringend geluid.

Aantal maal tijdens de nacht
Bij de meeste kinderen en volwassenen komen per nacht een aantal periodes van slaapkreunen voor. Zo’n periode wordt ook wel een cluster genoemd.

Overdag uitgerust
Kinderen en volwassenen met slaapkreunen voelen zich overdag gewoon uitgerust. Het slaapkreunen beïnvloedt niet de kwaliteit van de nachtslaap. Een deel van de kinderen en volwassenen voelt zich overdag wel vermoeid als gevolg van het slaapkreunen.

Keelklachten
Een deel van de kinderen en volwassenen heeft in de ochtend last van een droge of gevoelige keel als gevolg van het slaapkreunen.

Hoe wordt de diagnose slaapkreunen gesteld?
Verhaal en bevindingen bij onderzoek
De diagnose slaapkreunen wordt gesteld op grond van het verhaal van een kind of volwassenen die een kreunend geluid maakt tijdens de slaap. Bij lichamelijk onderzoek worden geen bijzonderheden gezien.

Filmpje
Een filmpje van het slaapkreunen kan helpen om de juiste diagnose te stellen.

Slaaponderzoek
Zelden is het nodig om een slaaponderzoek te doen. Dit slaaponderzoek wordt ook wel een polysomnografie genoemd. Dit onderzoekt wordt gedaan wanneer kinderen vermoeid lijken als gevolg van het slaapkreunen. Door middel van dit onderzoek kan worden onderzocht of de nachtslaap gestoord raakt als gevolg van het slaapkreunen, meestal is dat niet het geval.

Hoe wordt slaapkreunen behandeld?
Geen behandeling
Kinderen en volwassenen die slaapkreunen hebben hier geen behandeling voor nodig. Kinderen en volwassenen hebben zelf geen last van het slaapkreunen en meestal wordt de nachtslaap er niet door gestoord.

Ontspannen voor het slapen gaan
Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan zouden mogelijk kunnen helpen om de kans op slaapkreunen te verminderen. Dit helpt echter niet altijd.

Bedpartner
De mensen die op dezelfde kamer slapen als een persoon die slaapkreunen heeft, kunnen wel last hebben van het slaapkreunen. Hun nachtslaap kan er door gestoord worden. Oordoppen kunnen helpen. Sommige mensen hebben minder last van het kreunende geluid, wanneer er een ander continue geluid op de slaapkamer aanwezig is (zoals een witte ruis). Veranderen van houding kan het slaapkreunen doen stoppen, het kan dus helpen de bedpartner een klein duwtje te geven. Een andere optie is, om op een andere kamer te gaan slapen waar het slaapkreunen niet gehoord wordt.

CPAP
Wanneer het slaapkreunen de nachtslaap verstoord en zorgt voor vermoeidheid overdag, dan bestaat er een optie om te kijken of CPAP de nachtslaap kan verbeteren. CPAP is een apparaatje wat zorgt voor continue druk in de luchtweg waardoor deze meer open gaat staan en het slaapkreunen minder snel kan ontstaan.

Begeleiding
Wanneer kinderen of volwassenen zich erg schamen voor het slaapkreunen en hierdoor bepaalde situaties uit de weg gaan (logeren, relatie aangaan) dan kan begeleiding door een maatschappelijk werkende of psycholoog helpen om minder last te hebben van deze gevoelens en gedachtes. Vaak helpt uitleg aan de omgeving al om minder hinder onder te vinden van deze gedachtes en gevoelens.

Contact met andere ouders
Door het plaatsen van een oproepje op het forum van deze site kunt u in contact komen met andere ouders die een kind hebben met slaapkreunen.  

Wat betekent het hebben van slaapkreunen voor de toekomst?
Spontaan verminderen
Bij de meeste kinderen wordt het slaapkreunen minder naarmate de kinderen ouder worden.

Blijvend probleem
Bij een ander deel van de kinderen blijft het slaapkreunen aanwezig tot op volwassen leeftijd.

Andere slaapproblemen
Kinderen en volwassenen met slaapkreunen hebben een vergrote kans om ook last te hebben van andere slaapproblemen zoals slaapwandelen, pavor nocturnus.

Normaal leven
Het slaapkreunen heeft geen invloed op het leven overdag. Kinderen en volwassenen met slaapkreunen kunnen een normaal leven leiden.

Hebben broertjes en zusjes een vergrote kans om ook last te krijgen van slaapkreunen?
Slaapkreunen is geen erfelijke aandoening. Toch speelt aanleg in de familie wel een rol, maar hoe dit precies werkt is niet bekend. Broertjes en zusjes hebben een verhoogde kans om zelf ook last te krijgen van slaapkreunen.

Wilt u dit document printen dan kunt u hier een pdf-versie downloaden.

Referenties

  1. Catathrenia: respiratory disorder or parasomnia? Iriarte J, Campo A, Alegre M, Fernández S, Urrestarazu E. Sleep Med. 2015;16:827-30
  2. Anatomical characteristics of catathrenia (nocturnal groaning) in upper airway and orofacial structures.Hao Z, Xu L, Zhang J, Lan X, Gao X, Han F. Sleep Breath. 2016;20:103-11
  3. Acoustic characteristic of catathrenia and snoring: different subtypes of catathrenia. Koo DL, Hong SB, Joo EY. Sleep Med. 2012;13:961-4

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2017

 

Auteur: JH Schieving

 

Hier is ruimte voor
Uw verhaal

Heeft uw kind nog andere symptomen, laat het ons weten.